Chiafrön – inte bara i puddingen!

Det var inte länge sedan chiafrön var på allas läppar. Detta superfrö, som ursprungligen kommer ifrån Mexico där det använts i flera decennier kan användas i näst intill alla rätter för att höja näringsvärdet. Med bara ett par teskedar chiafrön får du i mängder av högvärdigt protein, fibrer och omega-3.


Rätten som många har kommit att numera förknippa chiafrön med är chiapudding, en pudding som vanligtvis äts till frukost efter förberedning dagen före och toppas med frukt, bär och nötter. Men vad många missar – även tillverkare av juice detox – är att chiafrön passar in i nästan alla rätter och drycker, inte minst i juicer. Detta bland annat på grund av deras saknad av smak vilket gör att man sällan märker att de ens är där, medan de gör gott för kroppen på många olika sätt. Chiafrön blir, precis som Psylliumfröskal, gel-liknande när de kommer i kontakt med vätska och absorberar upp till 12 gånger sin egen vikt som gör att man håller sig mätt längre vilket passar utmärkt för den som juicefastar. Det är även av just denna anledning som de blivit så populära att ha i sin frukost där de ofta blandas ner i människors gröt, smoothies, pannkakor, bröd och även vatten.

Chiafrön i smoothie

Chiafrön går att ha i näst intill allt

Att skriva om alla hälsofördelar med att äta mer chiafrön hade blivit en lång lista men några av dem är till exempel att de är rika på kalcium vilket stärker skelettet,
de är fulla av proteiner och de stärker både hår, hud och naglar. Det är även en väldigt bra lösning för de som är allergiska mot ägg att använda som substitut eller för de som är veganer som i stället kan ersätta ägg med chiafrön i sina recept. Tidigare i år skrev vi även en artikel om att träna och juice detoxa samtidigt, därför bör det även tilläggas att det i boken “Born to run” från 2009 skrivs om hur världens bästa löpare, tarahumarafolket i Mexico använde riktligt med chiafrön i sin kost och att det sades att just fröna var en av de stora anledningarna till deras atletiska framgångar.

En annan stor anledning att vi på Juicedetox.se rekommenderar att man adderar chiafrön till sina detox juicer är på grund av deras lugnande effekt på magen som gör att de hjälper mot både diarré och förstoppning som i vissa fall kan uppstå av de tarmrensningar som man ofta gör i samband med sin juice detox.

Fem saker du kanske inte visste om chiafrön:

 • Chiafrön innehåller sju gånger mer c-vitamin än apelsiner.
 • Känner du att du behöver äta mer fisk kan du ersätta det med chiafrön då bara två teskedar innehåller mer omega-3 än en laxbit.
 • Det finns både svarta och vita chiafrön (båda med samma näringsvärde).
 • De är glutenfria.
 • Ordet Chia härstammar från språket mayafolket talade och betyder styrka.
Chiafrön EKO

Ekologiska chiafrön, fulla av protein, fibrer och en av de största naturliga tillgångarna till omega-3.

109 129

Bli först att kommentera!

   Leave a reply

   Login/Register access is temporary disabled